Tack Henna!

Ingenjören, affärsmannen och tidigare redaren Henrik ”Henna” Dahlman avled den 16 februari 2020. Han blev 76 år.
Henrik var en handlingskraftig profil i Åländska Segelsällskapet, ÅSS, – både som framgångsrik tävlingsseglare och som engagerad i klubbens verksamhet.
Hans seglingskarriär inleddes på 1950-talet i en Erstajolle. Sedan följde en rad andra båttyper som finnjolle, haj, drake, H-båt och 5,5:a. Han etablerade sig i den nationella toppen redan på 1960-talet och vann bland annat FM för hajar 1967. Samma år vann han Ålandstidningens bragdmedalj.
Sedan väntade stora världen. I internationella sammanhang började han synas i prislistorna 1970 när han hade bytte till drake och hans och hans besättning tog en sjätte plats i en regatta i Hyeres i Frankrike. Konkurrensen var hård – drakeliten från Frankrike, Italien och Danmark deltog. I Gold Cup i Travemünde samma år seglade han in på en sjunde plats.
Det blev till slut otaliga medaljer och framgångar under den långa karriären – bland annat seger i havskappseglingen Gotland runt 1986, VM-brons i 5,5-klassen 1992 och vinnare av Guldpokalen 1995.
Henriks satsningar och framgångar i internationella sammanhang har haft stor betydelse för kommande generationer inom ÅSS. Yngre seglare har fått chansen att lära upp sig som gastar i hans besättningar och de har framför allt fått se att det är möjligt att hävda sig mot de stora seglingsnationerna – även om man kommer från en liten klubb på en liten ö. Henrik lade helt enkelt grunden för de framgångar som ÅSS-seglare efter honom skördat under de senaste decennierna.
Henriks engagemang för ÅSS omfattade många andra insatser. Han var en drivande kraft för ön Rödhamns utveckling till den populära klubb- och gästhamn som den är i dag. Tack vare hans kontakter och nätverk fick ÅSS arrendera hela holmen av Sjöfartsverket och kunde efter det börja satsa på bryggor och servicehus. Han hade också en viktig roll när ÅSS-paviljongen renoverades.
Henrik var klubbens kommodor 1990–1995 och utsågs efter det till hedersmedlem.

ÅSS styrelse och verksamhetschef

Recent Posts