img_0703

Börja segla med ÅSS

Träffa nya kompisar, vistas ute på vattnet och få ett intresse för livet – välkommen med i vårt glada juniorgäng på ÅSS!

Segling är en idrott som inbjuder till fina upplevelser och gemenskap från ung ålder och genom hela livet. Grunden är att lära sig sjömanskap, få ett intresse för sjölivet och att vistas på vattnet. Vill man sedan börja kappsegla efter några år väntar många roliga tävlingar både på hemmaplan och utanför Åland.

När man börjar segla som junior är det optimistjolle som gäller från 7 års ålder upp till ca 15 år. ÅSS optimistjolleseglare är indelade i två grupper baserat på seglingsvana; Optimist Grön och Optimist Svart.

ÅSS har anställda tränare som sköter träningarna under hela sommaren, från maj till oktober. De ser till att barnen får vara med i den grupp som passar dem bäst utifrån kunskap, intresse och förstås också var de har sina seglarkompisar. Träningen hålls vid ÅSS i västra hamnen.

Båtar tillhandahålls av föreningen, men man behöver ha kläder efter väder och flytväst.

Förutom regelbundna veckoträningar ordnas seglarskolor under juni månad för grupperna. Vårt populära och traditionella seglarläger hålls på Rödhamn i Lemlands södra skärgård.

Låter det intressant? Kontakta ÅSS på tranare@segel.ax för mer information och anmälan.

Bra att veta

Måste barnen kunna simma för att vara med?
Ja, barnen behöver kunna simma och att bära flytväst både på bryggan och på vattnet är obligatoriskt.

Vilken typ av båtar kommer barnen att segla?
Hos ÅSS gäller optimistjolle när barnen börjar segla. ÅSS tillhandahåller båtar för alla juniorer.

Hur vet jag vilken grupp mitt barn skall delta i?
Det finns två nivåer inom ÅSS optimistjolleverksamhet; Optimist Grön och Optimist Svart. De flesta börjar sin bana i Optimist Grön för att därefter flytta upp i klass i takt med att barnen utvecklas inom seglingen.

Är barnen ute och seglar på egen hand?
Det finns alltid ledare och tränare i säkerhetsbåtar ute på vattnet som coachar och håller koll på alla. I början är det också vanligt att ha en ledare/hjälptränare med i jollen.

Flytväst
Den är obligatorisk och en skön flytväst bidrar till att göra båtlivet behagligt och säkert. Den skall vara i bra skick och en bekväm seglarväst utan krage är att föredra. Räddningsvästar hindrar barnens förmåga att klättra upp i båten från vattnet och kragen kan lätt fastna i båtens rigg.

Vad behöver barnen för kläder för att delta?
Vi rekommenderar att barnen bär kläder och skor som inte skadas av att bli blöta och tar med en handduk och ett torrt ombyte. Mössa eller keps mot solen är bra att ha.

Stövlar kan vara bra att ha och vattentåliga sandaler kan vara ett bra alternativ varma dagar. Gympaskor som tål väta kan också fungera. För den som önskar finns speciella seglarskor, men det är inte nödvändigt i början. Att segla barfota är dock inte lämpligt.

Vind och vatten kyler och det är ofta kallare på sjön än på land. Underställ och fleecekläder är bra när det är kyligt och gärna att klä sig enligt lager-på-lager-principen.

Märkning
Alla kläder och ägodelar bör vara märkta med namn. En fryspenna fungerar bra att märka utrustningen med.

Vad händer om det är dåligt väder?
Det är ledarna som bedömer i vilka väder barnen kan segla och inte. När vi inte kan segla hittar vi på roliga aktiviteter och övningar på land istället.

Vattenflaska
En vattenflaska är bra att ha då det är viktigt att få i sig vätska för att orka, speciellt då det är extra varmt väder. Vattenflaskan kan också följa med i båten när barnen seglar.

Solglasögon
Solglasögon med ett bra UV-skydd rekommenderas.

Badkläder
Under varma dagar händer det ofta att det blir bad.

Solskydd
Smörj gärna in barnen redan innan de åker till träningen, gärna en vattenfast kräm med hög solskyddsfaktor.