Junior

Segling är en idrott som inbjuder till fina upplevelser och gemenskap från ung ålder och genom hela livet. Barnen får lära sig sjömanskap och att vistas på vattnet. Vill man så småningom börja kappsegla väntar många roliga tävlingar både på och utanför Åland.

När man börjar segla som junior är det optimistjolle som gäller från 7 års ålder upp till ca 15 år. ÅSS optimistjolleseglare är indelade i två grupper baserat på seglingsvana; Optimist Grön och Optimist Svart.

ÅSS har anställda tränare som sköter träningarna under hela sommaren, från maj till oktober. De ser till att barnen får vara med i den grupp som passar dem bäst utifrån kunskap, intresse och förstås också var de har sina seglarkompisar. Träningen hålls vid ÅSS i västra hamnen.

Båtar tillhandahålls av föreningen, men man behöver ha kläder efter väder och flytväst.

Förutom regelbundna veckoträningar ordnas seglarskolor under juni månad för grupperna. Vårt populära och traditionella seglarläger hålls på Rödhamn i Lemlands södra skärgård.

Låter det intressant? Läs mer på länken nedan eller kontakta ÅSS på tranare@segel.ax

segling-ar-livet-ettan

Bra att veta

Simkunnighet
Barnen behöver kunna simma och att bära flytväst både på bryggan och på vattnet är obligatoriskt.

Båttyper
Hos ÅSS gäller optimistjolle när barnen börjar segla. ÅSS tillhandahåller båtar för alla juniorer.

Juniorgrupper
Det finns två nivåer inom ÅSS optimistjolleverksamhet; Optimist Grön och Optimist Svart. De flesta börjar sin bana i Optimist Grön för att därefter flytta upp i klass i takt med att barnen utvecklas inom seglingen.

Segla på egen hand
Det finns alltid ledare och tränare i säkerhetsbåtar ute på vattnet som coachar och håller koll på alla. I början är det också vanligt att ha en ledare/hjälptränare med i jollen.

Flytväst
Den är obligatorisk och en skön flytväst bidrar till att göra båtlivet behagligt och säkert. Den skall vara i bra skick och en bekväm seglarväst utan krage är att föredra. Räddningsvästar hindrar barnens förmåga att klättra upp i båten från vattnet och kragen kan lätt fastna i båtens rigg.

Kläder
Vi rekommenderar att barnen bär kläder och skor som inte skadas av att bli blöta och tar med en handduk och ett torrt ombyte. Mössa eller keps mot solen är bra att ha.

Stövlar kan vara bra att ha och vattentåliga sandaler kan vara ett bra alternativ varma dagar. Gympaskor som tål väta kan också fungera. För den som önskar finns speciella seglarskor, men det är inte nödvändigt i början. Att segla barfota är dock inte lämpligt.

Vind och vatten kyler och det är ofta kallare på sjön än på land. Underställ och fleecekläder är bra när det är kyligt och gärna att klä sig enligt lager-på-lager-principen.

Märkning
Alla kläder och ägodelar bör vara märkta med namn. En fryspenna fungerar bra att märka utrustningen med.

Seglingsväder
Det är ledarna som bedömer i vilka väder barnen kan segla och inte. Om vädret är sådant så att man inte kan segla hittar vi på roliga aktiviteter och övningar på land istället.

Vattenflaska
En vattenflaska är bra att ha då det är viktigt att få i sig vätska för att orka, speciellt då det är extra varmt väder. Vattenflaskan kan också följa med i båten när barnen seglar.

Solglasögon
Solglasögon med ett bra UV-skydd rekommenderas.

Badkläder
Under varma dagar händer det ofta att det blir bad.

Solskydd
Smörj gärna in barnen redan innan de åker till träningen, gärna en vattenfast kräm med hög solskyddsfaktor.