Rödhamn – en pärla vid havet

Rödhamn är en idyll bara 10 nautiska mil från Mariehamn. Ön har under hundratals år utgjort en skyddad natthamn för sjöfarare. Idag är Rödhamn en populär samlingsplats för båtfolk från öst och väst men även för ålänningarna själva. Läget är fortfarande ypperligt, bergen ger lä och ankarbottnen är prima. Här finns en lång rad bryggor att förtöja vid och väl i land får du ett varmt välkomnande av värdparet Anette och Christian som huserar i det mysiga caféet där det serveras hemlagade godsaker och goda drycker.

Rödhamns historia

Rödhamn, som ligger längst ut mot Ålands hav, bjuder på både vacker natur och spännande historia. Här har sjöfarare slagits med krögare, här har lotsar och fyrvaktare bott med sina familjer och husdjur. Här har otaliga fartyg under flera århundraden sökt skydd och väntat på bättre väder.

Rödhamn, som egentligen består av öarna Långö, Gloskär och Rödö, var den sista säkra hamnen innan man gav sig ut på öppet hav på resan mellan Sverige och Finland.

Sjöfararkapell på Rödö

På öarna finns olika minnen från gångna tider. På Rödö finns rester av ett så kallat sjöfararkapell. Kapellen var vanliga längs farlederna under medeltiden.

Här finns också ristningar i bergen som årtal, personnamn, vapensköldar och ett solur. Sjöfarare som ibland fick vänta i veckor på bättre väder ville ha något att sysselsätta sig med och högg in sina budskap i berget.

Mat och logi på Gloskär

På Gloskär finns rester av byggnader som inhyste krogen som verkade på ön från 1750-talet till 1920-talet. Krögarna skulle servera husmanskost till sjöfararna och även erbjuda logi. Ibland kunde det gå vilt till som när sumpen August kom till Rödhamn 1814. Då blev det bråk om notan och en gäst slogs blodig! Den råbarkade krögaren miste sedan sina rättigheter och måste lämna ön.

När ångfartygen blev fler och farleden mellan Finland och Sverige fick en annan sträckning minskade Rödhamns betydelse och krogrörelsen tynade bort.

Lotsar på Långö

Lotsar stationerades på Långö på 1820-talet. Stationen drogs in 1928. Den karaktäristiska lotsstugan – vit med gröna knutar – stod länge kvar men i slutet av 1980-talet var den i så dåligt skick att den brändes upp. En ny stuga byggdes sedan på samma grund enligt en ritning från 1903.

Från stugan har man magnifik utsikt över omgivningen och full kontroll över trafiken till sjöss.

Lotsarna på Rödhamn kunde berätta många dramatiska historier om livet till sjöss. En av de största katastroferna utan Rödhamn inträffade 1916 då passagerarångaren Skiftet gick på en mina under resan från Mariehamn till Åbo. 86 personer miste livet i explosionen.

Radiofyr

Från 1937 till 1970 drevs en radiofyr på Rödhamn. Det vitmålade maskinhuset uppe på berget är fortfarande ett känt landmärke för sjöfararna.

Radiofyren var på sin tid en fantastisk uppfinning för navigatörerna. Radiosignaler användes för att vägleda fartygen rätt. Varje radiofyr hade sin egen signal och detta var ett oerhört framsteg. Nu var man inte längre beroende av båkar och ljusfyrar som inte alltid syntes i mörker eller dåligt väder.

Fyrvaktarna med familjer inhystes i ett nybyggt bostadshus intill fyren.

I dag är maskinhuset ett litet museum med bevarad teknisk utrustning från 1930-talet. Här finns bland annat dieselmaskinerna som försåg fyren med ström. Maskinerna är i utmärkt skick och fungerar bra än i dag!

Gästhamnen

Antal båtplatser: 60

Förtöjning: boj – brygga

Värdpar: Anette Gustafsson & Christian Kull

Öppet: 1.6 – 31.8

Service: Café med hembakt och enklare maträtter (öl- och vinrättigheter), vedeldad bastu (mot avgift), toaletter, servicehus med duschar och diskmöjligheter, elluttag vid gästbryggan för laddning av batterier (solenergi), miljöstation med sortering.

Kontakt: tel +358 18 54 028, e-post: rodhamn@segel.ax